Motherhood #2: Bila Patut Buat UPT?

UPT atau Urine Pregnancy Test adalah ujian mengesan kehamilan melalui air kencing yang sgt senang dan boleh dilakukan sendiri di rumah. Ada mcm2 brand alat pengesan kehamilan melalui air kencing yg selalunya bole didapati dkt farmasi2, Guardian atau Watson. Dari murah sampai la ke mahal...

Bg newlyweds, selaluny kita xtahu sgt pasal UPT ni sebab, well terus terang ckp, dlu zaman bujang x ambik kisah hal2 ni semua. Perasaan "Ala, da nk jd mama nti bru la ambik tau psl smua ni..." Tettt... Dulu, soalan yg sy pling nk tahu jawapannya ialah "Bila patut kita buat UPT ni?" Tanya mak, mak jwb "Klu period x dtg 2 maknany nk jd mama la 2.." T_T 

Tp lumrah budak2 sekarang, klu bole nk jg tahu cepat kn... So, sy pun rajin-rajinkan la diri bt research sendiri. Banyak website yg advise utk bt UPT seminggu selepas period kita sepatutnya dtg. Maksudny, klu kita sepatutnya period on 31/03/13 tp xda, 6/4/13 tu bole cek dah. Ni sebenarnya utk mengelakkan kita mengharap tinggi sebenarnya. Mn la tau dia dtg lmbt ckit.... 

Tp klu kita yakin yg kita mmg subur waktu bersama suami, 7 ari lepas 2 da bole cek da sebenarny. Tp ia bergantung dengan tahap hormon seseorang jg. Kadang2 ada org, thp hormon kehamilan dia 2 bole dikesan cepat, ada yg x. Pastu, utk kptsn yg lebih tepat lg, korang kena bt ujian guna air kencing pertama di waktu pagi. Ingat tau, air kencing pertama! 

Klu kita pregnant, tester 2 akan muncul 2 garisan. Garisan yg ke-2 selalunya akan pudar atau terang. Xda fakta yg ckp tester mhl bt garisan ke-2 lbih terang, tester murah bt garisan pudar. Terang atau pudar 2 menunjukkan tahap hormon pregnancy kita. Pudar maksudnya hormon 2 bru ckit (baru pregnant), terang maksudnya bilangan hormon da meningkat (da lama pregnant).

Dlu sy test pakai tester yg bli dr Guardian sj. Bli yang pling murah. Cek awal pagi seminggu selps kiraan waktu subur. Garisan ke-2 muncul. Then 1 month later, sy jmp doktor private utk re-confirm. Doktor 2 ckp antara pregnant atau x. Bayangkan betapa kecewanya sy ms 2. Mgkn sy silap sebab dtg lewat petang. dalam jam 7.30 p.m. Sy x puas ati, Esok paginy pegi pula jmp doktor lain. Doktor 2 la yg sahkan sy mmg pregnant. Lega... Klu x, xtau mahu ckp apa dgn husband. >.< 

Arap2 cerita ni membantu utk newlyweds semua..    

4 comments:

Puan Awin said...

tq share info ye...mmg berguna utk pengantin baru cam saya ;)

Nelly Norizal said...

Sm2. Lupa tulis psl tester digital... :p

Elya Roza said...

gud info sis:)

Nelly Norizal said...

thank you..

All Right Reserved to Mrs Nelly Bouquet | Template Design By Cik Jari Manis