DIY #5: How to Make 'Carnation' Felt Flower

Hi all... Pandai2 sj letak nama carnation kan.. Theheheh... Kerja sebenarny berlambak atas meja tp da muak sgt tgk paper2 tu semua... Hendak mengular pula sekejap.. Kepada yg xtahu, mengular tu maksudny curi tulang.... Jadi, seperti yang telah dijanjikan, ini adalah cara-cara untuk membuat bunga 'carnation' a.k.a bunga tahi ayam... Senang sangat dan sgt seronok membuatnya. Bila da berjaya buat satu, xnak berenti pula.. hehehe.. :) 


Tapi mula2 sekali kenalah ada (1) Felt(2) Gunting tajam and (3) Glue gun... Budak2 pun boleh kot buat bunga ni.. ^.^


Mula-mula sekali gunting felt lebih kurang 25 cm (panjang) x 5 cm (lebar). Saiz bunga bergantung kepada panjang dan lebar felt anda.  


Lipat felt kepada dua bahagian..


Anda bole pilih untuk menggunting dari kedua-dua bahagian sisi felt. So, akan dpt dua bunga berbeza. (1) Hujung bunga berbentuk bulat, (2) Putus2... Xtau la klu korang fhm tp cuba buat.. insya-Allah fhm..  


Kena ati-ati sikit jangan gunting sampai putus pula.. hehehe... 


Mula dari salah satu bahagian hujung, gulung felt i2 smpai abis...


Tadaa.. da siap... Senang kan?


Buat banyak2 pastu bolehlah satukan menjadi sejambak bunga... ^.^

Selamat mencuba..... 

2 comments:

Miss Dilla said...

hai Nelly, nice tutorial... nt nk try buat jgk la :)

Dila ada nominate Nelly for Liebster Award,tgk link ni..

http://anotherstepofus.blogspot.com/2013/05/liebster-award.html

Thank you!

Nelly Norizal said...

nti share la hasil tangan Dilla k...
Award apa pla 2? Seganny...

All Right Reserved to Mrs Nelly Bouquet | Template Design By Cik Jari Manis